Snelle toegang

Somfy Blog

Tips en trucs voor jouw connected woning

Bespaar op je energierekening met Smart Home

Smart Home kent allerlei toepassingen die ons leven comfortabeler maken, maar wist je dat het je ook kan helpen geld te besparen op je energierekening? Hoe dit precies zit ontdek je in dit blog.

Dit komt bijzonder goed uit in de winter als de verwarmingskosten oplopen. Maar is ook handig in de zomer om je huis koel te houden en daarnaast gebruik te maken van natuurlijke hulpbronnen zoals de zon. In deze blog bekijken we verschillende Smart Home producten en hoe elk product je kan helpen je energieverbruik te verminderen en daardoor geld te besparen op de kosten van je huishouden.


Slimme energiemeters

Om je energierekening de baas te blijven, kun je overwegen een slimme energiemeter te gaan gebruiken. Deze slimme gadget kan je energieverbruik in real time monitoren en vaststellen welke apparaten energie slurpen. Al je je meer bewust wordt van je energieverbruik, kun je beter bedenken waar je energie op kunt besparen en daardoor ben je er minder geld aan kwijt.


Slimme thermostaten

Om de controle over je verwarming in eigen hand te nemen, installeer je een slimme thermostaat. Op deze manier kun je altijd je verwarming op afstand bedienen via een app. Sommige van deze slimme thermostaten leren zelfs jouw gewoontes kennen en passen automatisch de temperatuur aan om te voorkomen dat ongebruikte ruimtes in huis onnodig worden verwarmd.
 
Omdat verwarming een van de hoogste huishoudelijke kostenposten kan zijn, kan een efficiëntere beheersing daarvan een vermindering van energieverspilling betekenen en je houdt elke maand heel wat meer geld over op je bankrekening.


Slimme zonwering

Voor nog meer efficiëntie combineer je de slimme thermostaat met andere Smart Home oplossingen, zoals elektrische binnenzonwering.

Elektrische rolgordijnen en andere soorten binnenzonwering houden zonlicht tegen en kunnen worden geprogrammeerd om volgens een tijdschema automatisch open en dicht te gaan. Ze kunnen ook met een zonsensor werken en zelfs met een smartphone worden bediend. In de winter kunnen de rolgordijnen worden geprogrammeerd zodat ze op de zonnigste tijd van de dag opengaan, waardoor optimaal gebruik wordt gemaakt van zonlicht om het huis op natuurlijke wijze te verwarmen. De rolgordijnen kunnen vervolgens automatisch worden gesloten voordat de zon ondergaat, om de warmte binnen te houden en je 's avonds privacy te bieden.

Door op het weer buiten te reageren, werkt je huis slimmer in plaats van harder om een comfortabele temperatuur in stand te houden. Tegelijkertijd bespaart het ook energie zodat je verwarmingsrekening lager uitvalt: win-win!


Slimme verlichting

Iedereen laat wel eens onnodig de lichten aan, maar slimme verlichting kan je hierbij helpen. Slimme verlichting kan op een aantal manieren worden bediend die passen bij uiteenlopende huizen en levensstijlen. Je kunt een smartphone, bewegingsmelder of slimme speaker gebruiken. Met meer controle vergroot slimme verlichting het gebruiksgemak aangezien je ervoor kunt zorgen dat je alleen betaalt voor de elektriciteit waar je ook daadwerkelijk gebruik van maakt.

Naast de energiebesparende voordelen van slimme verlichting stelt deze je ook in staat om vooraf ingestelde scenario's te creëren; zo kun je met een druk op de knop thuis je favoriete sferen programmeren. Dim bijvoorbeeld de lampen voor een filmavondje, stel een sfeer in voor een romantisch diner of maak het donker voor een dutje op de bank.

Een andere optie is om slimme verlichting als extra beveiligingsmaatregel in te zetten. Dit biedt je de mogelijkheid om de lampen op afstand aan en uit te doen zodat het lijkt alsof er iemand thuis is; hiermee kun je inbrekers afschrikken. Hoewel het tegen de intuïtie lijkt in te druisen om de lampen aan te doen als je niet thuis bent, rechtvaardigt het afschrikken van eventuele inbrekers voor veel mensen de extra energiekosten.

Slimme stekkers

Als je nog geen Smart Home producten hebt maar het wel zou willen uitproberen, zijn slimme stekkers een goede eerste stap. Slimme stekkers kunnen kleine elektrische apparatuur in een slim product veranderen, waardoor het passief weglekken van energie wordt voorkomen. Stand-by stroomverbruik levert een aanzienlijke bijdrage aan energieverspilling, dus een slimme stekker kan ervoor zorgen dat je niet voor verspilde energie betaalt. In veel gevallen kun je de stekker ook via een app op je smartphone bedienen, zodat je je geen zorgen hoeft te maken of je je apparaten wel had uitgezet voor je het huis verliet. In plaats daarvan zet je de stekker gewoon op afstand uit.


Hoewel voor Smart Home producten in eerste instantie een investering nodig is, gaan deze apparaten je nog jaren helpen om je maandelijkse uitgaven te verminderen, zodat je huis energiezuiniger en duurzamer wordt en je je leven comfortabeler en handiger kunt inrichten. Sommige Smart Home producten, zoals zonwering en verlichting, hebben als bijkomend voordeel dat ze voorkomen dat je een doelwit wordt voor inbrekers, doordat het lijkt alsof er iemand thuis is.

Of je nu net aan het begin staat van je reis in de wondere wereld van Smart Home of je collectie wilt uitbreiden, Somfy helpt je met Smart Home producten om te besparen op je energierekening en je huis te automatiseren.

Meer informatie
Categorieën
Tags
Disqus is inactive