Snelle toegang

Somfy Blog

Tips en trucs voor jouw connected woning

(Elektrische) rolluiken schoonmaken in 7 stappen: zó doe je dat

Jouw rolluiken weer laten glanzen als nieuw? Maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Geen zorgen! In dit blog lees je hoe je jouw (elektrische) rolluiken kunt schoonmaken. Al in 7 stappen!

Mos, stof of donkere vlekken: na verloop van tijd kunnen je rolluiken wel een poetsbeurt gebruiken. Want naast dat ze er dan weer schoon en netjes uit zien, verleng je daarmee ook de levensduur. Vuil en schimmel krijgt zo namelijk geen kans zich te nestelen in het rolluikmechanisme.  

Verstandig dus, dat jij de handen uit de mouwen wil steken en je poetsmiddelen erbij gaat pakken! Maar: waar begin je nou precies? En hoe zorg je ervoor dat je je rolluik niet per ongeluk beschadigt tijdens het boenen? Onderstaand stappenplan helpt je hierbij!   

 

Stap 1. Verzamel je benodigdheden 

Een goed begin is het halve werk. Zorg er daarom voor dat je goed voorbereid aan de slag gaat en al jouw materialen binnen handbereik hebt. Wat je nodig hebt: 

  • Een zachte doek, een spons en/of een schone kleine borstel zoals een tandenborstel 
  • Een mild schoonmaakmiddel, zoals groene zeep, azijn of speciale rolluikenreiniger 
  • Een stofzuiger met een mondstuk  
  • Een ladder, om overal goed bij te kunnen
  • ADVIES: het gebruik van een hogedrukreiniger raden wij sterk af. De kans op beschadiging istamelijk groot. Wat wel kan is een tuinslang met zachte straal voor het afspoelen.

 

Stap 2. Haal het grove vuil weg met een stofzuiger 

Voordat je je sopje erbij pakt, doe je er goed aan met een stofzuiger alvast de draaiende delen van de lamellen en de geleiders aan de zijkant schoon te zuigen van bladresten,stof en zand. Gebruik een passend mondstuk en zet deze voorzichtig op het rolluik. Doe dit zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant, als je daarbij kunt.
 

Stap 3. Stuur het rolluik naar naar beneden en haal de stroom van je rolluik af 

Stuur het rolluik naar beneden en stop deze net voordat de onderlat het laagste punt bereikt. De luchtsleuven tussen de lamellen moeten nog ietsje open blijven om het schoonmaken te vergemakkelijken. Schakel nu de stroom (tijdelijk) uit of haal de stekker van je rolluik uit het stopcontact. Mochten er zich in de buurt van het rolluik nog elektrische onderdelen zijn, dek deze dan af met bijvoorbeeld een plastic zak of afplaktape. Zo voorkom je dat dit per ongeluk nat wordt en beschadigd raakt.  

 

Stap 4. Maak een sopje met een mild schoonmaakmiddel 

De laatste stap in de categorie ‘voorbereiding’ is het maken van een sopje. Gebruik lauwwarm water en een mild schoonmaakmiddel. Goed om te weten is dat je agressieve schoonmaakmiddelen – zoals schuurmiddelen, chloor en antikalk - absoluut moet vermijden. Je tast hiermee mogelijk de lak van je lamellen aan en het kan lelijke vlekken achterlaten. Er zijn eventueel specifieke schoonmaakmiddelen bij de vakhandel verkrijgbaar, speciaal voor het reinigen van rolluiken. Vraag het desnoods aan je lokale rolluikdealer.

 

Stap 5. Neem de lamellen aan de buitenkant af met een zachte doek of spons 

Alle voorbereidingen getroffen? Dan is nu toch echt tijd om je rolluiken daadwerkelijk schoon te gaan maken. En om ze eindelijk weer te laten blinken. 

Pak een zachte doek of spons, maak deze lichtvochtig met het sopje dat je gemaakt hebt en neem de lamellen aan de buitenkant van je rolluik voorzichtig af. Zet hierbij niet te veel druk én, niet onbelangrijk: werk van boven naar beneden. Het zou immers zonde zijn als er (vuile) waterdruppels terechtkomen op de lamellen die je net daarvoor schoongemaakt hebt! 

 

Stap 6. Maak de lamellen aan de binnenkant schoon 

Is de buitenkant van je rolluik schoon? De volgende stap is om de binnenkant van je rolluik onder handen te nemen. Kun je hier goed bij (bijvoorbeeld door het raam te openen), dan kun je het luik laten hangen in de laagste stand en werk je van bovenaf naar beneden. Maar lukt dat niet, dan zal je het rolluik wellicht moeten (laten) demonteren. 

Het openen van de bovenkap kan weliswaar helpen om beter te reinigen maar er zijn ook risico's. De motor bevindt zich in de oprolbuis onder de bovenkap en is verbonden met een kabel naar de voeding. Wanneer er veel water in de motor komt zal dit schade tot gevolg kunnen hebben. Ons advies is om alleen die delen te reinigen waar je echt bij kunt komen.

 

Stap 7. Laat je rolluik goed drogen en zet de stroom weer aan

Klaar met het schoonmaken van de binnenkant van je rolluik? Laat alles goed drogen, voordat je de lamellen weer omhoog rolt en de kap er weer opschroeft. Zet hierna de stroom weer aan/doe de stekker weer in het stopcontact en klaar ben je! Je elektrische rolluik is weer helemaal schoon.  

 

De levensduur van je rolluik nog eens extra verlengen? 

Om de levensduur van je rolluik nog eens extra te verlengen, doe je er goed aan hem om één keer per jaar te verzorgen met speciale onderhoudsmiddelen. Dat houdt in: 

  • Je rolluik waxen met een waxmiddel. Dit werkt vuilafstotend. 
  • De rubbers insmeren met een droog smeermiddel. Dit verdrijft vocht en breekt aanslag af. 

 

Jouw rolluik automatisch laten reageren op weersveranderingen?

Wist je dat je jouw elektrische rolluik automatisch kunt laten reageren op veranderingen in het weer? Met een zonsensor gaat hij bijvoorbeeld omhoog of omlaag als er meer of minder licht gedetecteerd wordt. En met een temperatuursensor reageert hij automatisch op veranderingen in de buitentemperatuur. Handig! Zo geniet jij binnenshuis altijd van een aangenaam klimaat, zonder dat je daar omkijken naar hebt.

 

Tot slot

Wil je je rolluik(en) vakkundig laten reinigen door een specialist? Je lokale zonweringsdealer zal je in de meeste gevallen uitstekend kunnen helpen en ontzorgen. Wellicht kun je al een onderhoudscontract met hem afspreken bij aanschaf van je rolluiken. Bij bestaande rolluiken gewoon even contact opnemen met een Somfy dealer in jouw buurt.

Meer weten? Laat je adviseren door een Somfy-dealer bij jou in de buurt. Of bekijk alle producten voor rolluiken.

Meer informatie
Categorieën
Tags
Disqus is inactive