Snelle toegang

Somfy Blog

Tips en trucs voor jouw connected woning

Geniet van de flexibiliteit van op maat gemaakte rolgordijnen

Een gemakkelijke en effectieve manier om het zonlicht tegen te houden en een kamer te verduisteren, is het gebruik van rolgordijnen.

somfy-living-room-sofa-electric-interior-blinds

Als je de kamer echt donker wilt hebben, dan zijn rolgordijnen absoluut de beste oplossing. Rolgordijnen zijn er in allerlei verschillende soorten, kleuren en patronen. Ze kunnen bijvoorbeeld semi-transparant zijn, of een ruimte juist volledig verduisteren. Deze verduisterende rolgordijnen kunnen worden uitgevoerd in een kleur die mooi bij de inrichting past; ze hoeven niet per se zwart of een andere donkere kleur te zijn. Ze hebben vaak een achterkant die geen licht doorlaat, terwijl de voorkant een andere kleur kan hebben – en dat kan zelfs wit zijn.

Rolgordijnen kun je kopen bij verschillende soorten winkels, waaronder bijvoorbeeld woonwinkels en bouwmarkten. Meestal kun je kiezen uit een paar vaste breedtes en lengtes, vaak in twee of drie kleuren. Deze basismodellen doen in principe waar ze voor bedoeld zijn, maar ze kunnen afbreuk doen aan de stijl van je huis. De bediening gebeurt meestal handmatig via een mechanisme met een kogelketting of een stang. Deze laatste optie geniet vaak de voorkeur boven kogelkettingen in huishoudens met jonge kinderen, zodat deze niet in de kettingen verstrikt kunnen raken.

Als je je gaat verdiepen in op maat gemaakte rolgordijnen, gaat er een hele nieuwe wereld open.

Je kunt bijvoorbeeld investeren in gemotoriseerde of elektrische rolgordijnen. Zo krijg je niet alleen een nette en stijlvolle oplossing, maar ook de mogelijkheid om de rolgordijnen op allerlei verschillende handige manieren te bedienen.

Kies de rolgordijnen die bij jou passen en motoriseer ze voor meer comfort

Je kunt er ook voor kiezen om verschillende van de functies die in moderne rolgordijnen gebruikelijk zijn te combineren, en het rolgordijn zo aanpassen dat het mooi past bij de rest van jouw inrichting. Met de juiste afmetingen heb je geen lichtlekkage aan de zijkanten van het rolgordijn, en is het een prachtige toevoeging aan jouw huis. Ook de kleur kun je zo kiezen dat die precies past bij jouw smaak en inrichting.

Een gemotoriseerd rolgordijn kan op verschillende manieren worden bediend. De meest gebruikelijke methode is via een standaard afstandsbediening waarmee je het rolgordijn handig vanuit je luie stoel kunt bedienen. Een ander type afstandsbediening is een draadloze schakelaar dat wordt bevestigd aan de muur en dat overal geplaatst kan worden waar het past. Vaak is dat bijvoorbeeld vlak naast de lichtschakelaar, maar het kan ook naast je bed zijn of op een andere plek.

Maar de handigste manier om rolgordijnen te bedienen is om ze helemaal niet te hoeven bedienen, door de bediening te automatiseren. Dat kan met behulp van sensoren of door de bediening te programmeren in een slimme controller, zoals TaHoma switch van Somfy. Hiermee kun je bijvoorbeeld instellen dat het rolgordijn ’s ochtends automatisch oprolt als je opstaat, en afrolt voor het slapen gaan. Zo biedt het extra gemak en comfort in jouw dagelijks leven.

Bespaar energiekosten met slimme zonwering

Wist je dat het gebruik van gemotoriseerde zonwering ook jouw energiekosten kan verlagen? Door elektrische rolgordijnen te combineren met bijvoorbeeld zonnesensoren of een slimme besturing kun je de zon gebruiken om jouw verwarmingskosten te verlagen.

Het principe is eenvoudig. Op winterdagen als de zon tevoorschijn komt, wordt de zonwering geopend, zodat de warmte door de ramen naar binnen kan schijnen en het huis kan opwarmen. Tegen de avond wordt het rolgordijn of de zonwering weer gesloten om te voorkomen dat de warmte door het glas van de ramen ontsnapt. Hierdoor dalen je stookkosten en houd je op de langere termijn uiteindelijk meer geld over.

Tijdens de zomermaanden werkt het systeem omgekeerd. Als de zonnestralen op hun heetst zijn, wordt de zonwering gesloten om je huis koel te houden. Dit betekent dat je de airconditioning niet hoeft aan te zetten als je thuiskomt – wat ook weer vermindering van je energieverbruik oplevert.

En een lager energieverbruik is natuurlijk niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

Meer informatie
Categorieën
Disqus is inactive