Snelle toegang

Somfy Blog

Tips en trucs voor jouw connected woning

Raamdecoratie kiezen: lastiger dan je denkt?

Raamdecoratie zoals rolgordijnen en jaloezieën hebben een grote invloed op de sfeer in ons huis. Maar hoe maak je nu de juiste keuze voor welk type?

Als voorloper van raamdecoratie geldt natuurlijk het aloude gordijn, deze is voor bijna elke ruimte wel geschikt. Ze bestaan al vele eeuwen als mooie vorm van verduistering, geluidwering, het behouden van warmte in huis en het tegenhouden van koude. Naast de mooie voordelen zijn er ook wat nadelen. Denk bijvoorbeeld aan de aanschafkosten, het regelmatige onderhoud, vingervlekken en zijn ze iets minder geschikt tegen inkijk van buitenaf.

Raamdecoratie zoals rolgordijnen en jaloezieën, bedekken alleen de raamopeningen in of aan de muren. Ze deden pas hun intrede in de jaren ‘60 van de vorige eeuw. In de loop der tijd zijn er verschillende andere typen bijgekomen zoals:

  1. Vouwgordijnen, met een meer klassieke uitstraling
  2. Enkel en dubbel plissés, ook wel honingraatgordijnen genoemd
  3. Duo-rolgordijnen, als variant op het traditionele rolgordijn
  4. Lamellenzonwering, zowel verticaal als horizontaal

Bij elk type heb je dan weer de keuze uit kleuren, doeksoorten, filtering en nog meer. Vervolgens heb je nog de keuze uit de manier van bedienen: wil je een traditioneel optrekkoordje of zou je graag op afstand kunnen bedienen? Elektrische raamdecoratie kom je nu overal wel tegen, de mogelijkheden hiervan zijn ongekend.

 

Voordelen raamdecoratie:

  • Een effectieve bescherming tegen het zonlicht en warmte
  • Je voorkomt ongewenste inkijk van buren: je filtert of sluit elk raam naar wens
  • Raamdecoratie is voordeliger dan gordijnen
  • Het design is licht, strak en fraai. Onderhouden gaat simpel
  • Veel variaties mogelijk in typen, uitvoering en bediening

 

 

Handmatig je raamdecoratie bedienen?

Doordat we met de optrekkoordjes soms teveel armkracht gebruiken, bestaat er kans op beschadiging. Zeker als we dit te haastig doen. Scheefhangende raamdecoratie of optrekkoordjes die in de knoop gaan vinden we ook niet fijn. Daarom, voorzichtig behandelen en regelmatig onderhoud kunnen de levensduur verlengen. 

Daarnaast heb je ook te maken met het dagelijks openen en sluiten van de zonwering. Bij een enkele zonwering is dat nog niet zo een probleem maar bij meerdere? Zeker als ze wat lastiger te bereiken zijn. In de praktijk laten we ze uit gemakzucht dan veelal maar op een vaste positie staan. Dat is best jammer, we maken dan niet optimaal gebruik van de mogelijkheden.

 

Raamdecoratie met app-bediening

Bij buitenzonwering werd de aloude optrekband jaren geleden standaard al vervangen door een ingebouwde motor met afstandsbediening. Niet onlogisch dus dat de binnenzonwering zou volgen. De motor zorgt voor een altijd geleidelijke kracht en werking. Het gevolg is een veel langere levensduur. De voeding kan via het lichtnet of draadloos (batterij en zonnepaneel).

Dat je producten in huis met een app kan bedienen is allang geen onbekende meer. Je telefoon heb je immers altijd op zak, wie kan er nog zonder? Als nadeel ervaren we wel die overvloed aan appjes, we zien door de bomen soms het bos niet meer. Ervaar jij dat ook zo?

Hoe mooi is het dat de Somfy TaHoma switch vele producten in huis kan aansturen vanuit een enkele app. Via de TaHoma stuur je elke zonwering naar de gewenste positie. Per stuk, groepsgewijs per gevel of desnoods allemaal tegelijk. Bovendien sluit je ook simpel allerlei andere producten aan op de TaHoma zoals je garagedeur, verlichting en alarm. 

Liever bedienen met een gewone afstandsbediening of draadloze wandschakelaar? Geen probleem, Somfy biedt jou volop keuze!

 

Doe je het zelf of... ?

Veel mensen kiezen er voor om hun raamdecoratie helemaal zelf samen te stellen en te installeren. Niks mis mee natuurlijk. Bekende (grote) winkelketens tonen jou hun assortiment in de winkel en staan de prijzen vaak duidelijk vermeld. Alles gericht op een simpele en snelle verkoop en met een standaard assortiment. Variaties zijn er wel maar in beperkte mate. Maatwerk is bij een aantal ketens ook op bestelling leverbaar. Handmatige bediening voert hier nog de boventoon maar zijn er nu ook opties voor elektrische bediening.

Op internet zijn er verschillende aanbieders van raamdecoratie te vinden. Aan de hand van filters, tips en klantreviews bestel jij gemakkelijk alles zelf vanuit huis. 

In beide gevallen kiezen we iets uit wat we mooi en/of voordelig vinden. Het effect op de totale inrichting is lastig in te schatten. Advies van een professional is niet echt mogelijk, we nemen daarom best wat risico. En dat is eigenlijk jammer want we praten toch over een flinke investering wanneer het om meerdere ramen gaat.

Kortom, wanneer je kiest om de bestelling en installatie zelf te doen, dan moet je bijvoorbeeld ook:

  1. zelf alles exact inmeten
  2. de kleur, het motief en mate van verduistering bepalen
  3. de bestelling opgeven en direct betalen
  4. bij aflevering alle bestelde onderdelen goed controleren
  5. alles zelf installeren (of met hulp van een handige vriend of buurman)

Bovendien goed om te beseffen: het risico van meetfoutjes, vergeten onderdelen of een beschadiging tijdens installatie ligt volledig bij jou. De fabrieksgarantie dekt dit niet.

 

Daarom kies je voor een vakspecialist

Een raamdecoratie vakspecialist weet alles van goede raamdecoratie. De Somfy Experts, te vinden via onze dealerlocator zijn het juiste adres voor persoonlijk advies, informatie en een demonstratie. Geen gedoe met zelf dingen uitzoeken, je kiest voor volledige ontzorging. Aan de hand van jouw situatie, wensen en budget zal de dealer jou de mogelijkheden en opties tonen. Een Somfy Expert geeft volledige garantie op geleverde producten, installatie en diensten.

Een paar tips:

  1. selecteer een (of twee) lokale Somfy Expert(s) voor raamdecoratie via onze dealerlocator en maak een afspraak
  2. neem vantevoren de globale maten van de ramen even op waar jij raambekleding wilt hebben. Dit om een eventuele globale offerte op te kunnen maken
  3. het is handig om kleurmonsters en/of RAL kleurnummers mee te nemen in het gesprek vanuit de bestaande situatie (muren, kozijnen en inrichting)
  4. foto's werken trouwens ook goed indien je niet beschikt over kleurmonsters.
  5. kies je voor ultiem gemak en comfort? Bedenk dan eens wat bediening op afstand voor jou zou kunnen betekenen. De dealer kan jou hier alles over vertellen.

Liever meteen een thuisafspraak? De dealer komt dan langs met stalenboeken en monsters. Je krijgt een professioneel advies en heldere offerte. Een showroombezoek volgt dan later.

 

En de vakspecialist gaat voor jou aan de slag!

Nadat je de offerte hebt ontvangen, bekeken, besproken en akkoord bevonden maakt de Somfy dealer met jou alvast een afspraak voor de dag van installatie.

In de tussentijd gaat de fabrikant van de zonwering aan de slag met de feitelijke assemblage. De productietijd duurt meestal enkele weken en wordt na gereedheid verzonden naar de dealer. Die voert ook nog eens een controle uit. Op de dag van installatie neemt de dealer alle onderdelen mee en zal hij zorgdragen voor een nette en betrouwbare installatie bij jou thuis.

Als laatste stap volgt dan nog de gezamenlijke eindcontrole en instructie.

Veel plezier met jouw nieuwe elektrische raamdecoratie!

Meer informatie
Categorieën
Tags
Disqus is inactive