Snelle toegang

Somfy Blog

Tips en trucs voor jouw connected woning

Verlaag jouw energiekosten met slimme radiatorthermostaten

De zomer is voorbij en de herfst is gearriveerd, we kunnen er echt niet meer omheen. Dit betekent dat de temperaturen echt beginnen te dalen, niet alleen buiten maar ook binnen.

Vroeger aarzelden we niet om direct de verwarming aan te zetten, de temperatuur van onze radiatoren te verhogen en ervoor te zorgen dat de vloerverwarming aanging.

Maar dat was vroeger. De tijd voordat onze verwarmingskosten de pan uit rezen als gevolg van de situatie in de wereld. Nu veel huishoudens plotseling worden geconfronteerd met torenhoge energierekeningen, moeten we beter nadenken over ons energieverbruik.

Wat kun je doen om je energierekening te verlagen?

Er zijn verschillende manieren om je verwarmingskosten te verlagen, zowel met als zonder gebruik van slimme technologie. Een niet-technische oplossing is bijvoorbeeld ervoor zorgen dat al jouw deuren en ramen goed geïsoleerd zijn tegen tocht. Om dit te checken voel je met je hand langs de deur- en raamkozijnen om te zien of je tocht voelt. Tochtstrips hebben een beperkte levensduur, ze verliezen na verloop van tijd hun elasticiteit en afdichtend vermogen en moeten vervangen worden als ze kou beginnen binnen te laten. Want het is natuurlijk zonde om een kamer te verwarmen terwijl die direct alle warmte weer naar buiten laat.

Iets anders dat het overwegen waard is, is om je verwarming alleen aan te zetten als dat nodig is. Hier kunnen slimme radiatorthermostaten een belangrijke rol spelen. Ze kunnen worden geprogrammeerd om de temperatuur te verlagen of de verwarming in een kamer uit te schakelen als er niemand thuis is, waardoor je verwarmingskosten laag blijven en de verwarming niet wordt gebruikt om een kamer onnodig op te warmen.

Er zijn veel manieren om een slimme radiatorthermostaat te gebruiken, en er zijn nog veel meer  goede redenen om dat te doen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld detecteren wanneer een raam is geopend en de verwarming in die kamer tijdelijk uitschakelen. Dankzij hun ingebouwde temperatuurmonitor weten ze ook wanneer ze de verwarming moeten uitschakelen als een kamer te warm wordt, bijvoorbeeld als er zonlicht naar binnen schijnt.

Door aangesloten radiatorthermostaten op te nemen in een smart home systeem kun je ze programmeren om te reageren op andere sensoren in huis. Als je bijvoorbeeld een zonnesensor of een temperatuursensor hebt, kan deze informatie naar de thermostaat sturen via een slimme regelaar zoals de TaHoma switch. Als de temperatuur te hoog is, schakelt de thermostaat de radiator uit tot de kamer is afgekoeld tot een comfortabel niveau, en daarna weer in om die vast te houden. Dit heeft een aantal voordelen, niet in de laatste plaats voor je huishoudbudget en voor het milieu.

Gebruik slimme jaloezieën en rolluiken om de kracht van de zon te benutten

Als je elektrische jaloezieën of rolluiken hebt, kun je deze ook koppelen aan jouw radiatorthermostaten. Zulke slimme zonweringen zijn vaak verbonden met een sensor die ze activeert in reactie op zonlicht, hoge temperaturen, wind of regen en ze regelt op basis van vooraf ingestelde waarden.

In de zomer kun je terraszonwering gebruiken om de zonnestralen tegen te houden en te voorkomen dat je huis te warm wordt. Zo hoef je niet direct de airconditioning aan te zetten als je thuiskomt na een dag werken, want de zonwering zorgt er ook voor dat je binnenruimtes koeler blijven. En als in de winter de zon schijnt, kun je je jaloezieën en rolluiken openen om juist zoveel mogelijk warmte binnen te laten, het is zonde om niet te profiteren van deze gratis verwarmingsbron in de koudere maanden. En als de kamers in je huis warmer worden, kunnen jouw slimme radiatorthermostaten de radiatoren een tijdje uitschakelen, waardoor je nog meer bespaart op je verwarmingskosten. Rolgordijnen, gordijnen, jaloezieën, vouwgordijnen en plisségordijnen kunnen allemaal op deze manier worden ingezet, en je kunt ze ook koppelen aan aangesloten radiatorthermostaten.

Slimme radiatorthermostaten worden vaak geleverd met extra functies, zoals een kinderslot, dat voorkomt dat nieuwsgierige handjes bij elke gelegenheid aan de temperatuurinstelling gaan zitten. En je kunt de kamertemperatuur ook handmatig aanpassen met de knoppen op de radiatoren zelf, de temperatuur wordt weergegeven op het ingebouwde display.

Investeren in slimme technologie lijkt misschien op het eerste gezicht een dure aangelegenheid, maar je kunt klein beginnen. Bedenk welke kamer in jouw huis het meest behoefte heeft aan een betere verwarmingsoplossing en waar je de temperatuur automatisch wilt laten regelen. Want ook al heb je veel radiatoren in huis, ze hoeven niet per se allemaal slim te zijn.

Maak jouw leven thuis comfortabeler met producten van Somfy!

Meer informatie
Categorieën
Tags
Disqus is inactive