Snelle toegang

Somfy Blog

Tips en trucs voor jouw connected woning

Welke nieuwe ontwikkelingen liggen er in het verschiet voor slimme huizen?

Onlangs vond in Berlijn IFA 2023 plaats, 's werelds grootste beurs voor consumentenelektronica en huishoudelijke apparaten.

Dit is dus een mooi moment om een aantal van de nieuwste smart home functies die tijdens dit evenement werden getoond eens nader te bekijken.

Het smart home concept ontwikkelt zich voortdurend en biedt ons steeds meer mogelijkheden om saaie alledaagse taken in huis te automatiseren. Dus wat kunnen we in de toekomst verwachten? En wat waren de hot topics op IFA 2023? Wij waren erbij om meer te weten te komen over een aantal van de innovaties die in Berlijn te zien waren.

Matter - de nieuwe IoT-standaard

Nu slimme huizen in de toekomst nog eenvoudiger te gebruiken en te installeren zullen zijn, is er een nieuwe universele connectiviteitsstandaard ontwikkeld die door de meeste elektronicabedrijven wordt ondersteund: Matter. Er worden steeds meer slimme producten gelanceerd en uiteindelijk zal het mogelijk zijn om apparaten met het Matter label te installeren op elk compatibel platform en ze van daaruit te bedienen.

Binnenkort is dus nooit meer gedoe om helemaal uit te moeten zoeken welke apparaten met welke gateways werken.

Robotstofzuigers voor thuis

Als het gaat om het schoonhouden van onze huizen, worden robotstofzuigers steeds geavanceerder. Veel van de nieuwste modellen worden nu geleverd met een oplaadstation dat ook het stofreservoir leegt en een waterreservoir vult om te dweilen. Ze kunnen zelfs het vuile water eruit laten lopen en de dweilen wassen nadat ze klaar zijn met schoonmaken.

Ook worden robotstofzuigers steeds beter in het detecteren van obstakels of voorwerpen die op de vloer zijn achtergelaten. Ze navigeren daar netjes omheen, in plaats van aan dingen te blijven haken en ze door het huis te slepen. Deze huishoudelijke hulp wordt steeds populairder, want wie wil er nu niet thuiskomen in een schoon huis na een drukke werkdag?

Meer aandacht voor energiebesparing

Een ander onderwerp dat dit jaar in de schijnwerpers stond op de beurs was energiebesparing, samen met andere ontwikkelingen om het milieu te ontlasten. Batterijen en zonnepanelen waren prominenter aanwezig dan in voorgaande jaren, zeer waarschijnlijk vanwege de hoge elektriciteitskosten waar veel mensen mee te maken hebben gekregen tijdens het koudere seizoen.

Een oplossing voor dit probleem is het gebruik van rolgordijnen en rolluiken die de hoeveelheid licht en warmte die je huis binnenkomt regelen om de stookkosten te helpen verlagen. Er werd bijvoorbeeld een oplossing gepresenteerd die automatisch je rolluiken bedient op basis van de stand van de zon ten opzichte van je ramen.

Witgoed wordt niet alleen slimmer en steeds meer verbonden; het wordt ook geoptimaliseerd om zowel het energieverbruik als de hoeveelheid water benodigd voor bijvoorbeeld de was, te verminderen. Wasmachines met een automatische doseerfunctie zorgen ervoor dat alleen de benodigde hoeveelheid wasmiddel wordt gebruikt, wat beter is voor het milieu. Het is mooi om te zien dat er zoveel moeite wordt gedaan om het verbruik milieuvriendelijker te maken.

Beveiligingscamera's houden de wacht

Zoals gebruikelijk waren er ook veel beveiligingscamera's te zien. In een tijd waarin velen zich niet altijd even veilig voelen en waarin we onze dierbaren graag veilig willen houden, kan een beveiligingscamera uitkomst bieden. De nieuwste camera's zijn ontworpen om je integriteit te beschermen. Buitencamera's die ongewenste bezoekers afschrikken kunnen ons ook wat extra gemoedsrust geven.

Over het algemeen kunnen alle beveiligingscamera's nu overal vandaan in de gaten worden gehouden via een app op je mobiele telefoon. De camera's sturen een melding naar je smartphone als ze iets detecteren, je kunt zien wat er aan de hand is en op basis daarvan beslissen wat voor actie je moet ondernemen.

Van slimme verlichting wordt iedereen vrolijk

Omdat we enorme fans zijn van slimme huizen, konden we niet eindigen zonder slimme verlichting te noemen. Deze eenvoudige manier om een gezellige sfeer in je huis te creëren is nog steeds even populair. Het is zelfs zo dat verlichting voor veel mensen de eerste stap is naar een smart home.

Slimme verlichting is eenvoudig te implementeren en biedt heel veel voordelen, zoals niet in de laatste plaats het feit dat LED-verlichting veel minder elektriciteit verbruikt dan traditionele opties. Hierdoor is het dus milieuvriendelijker. Slimme lampen gaan vaak ook veel langer mee dan oudere lampen, dus je hoeft minder afval weg te gooien. Daar worden we allemaal blij van.

Slimme verlichting is ook heel eenvoudig te integreren in een slim huis om extra functionaliteit toe te voegen. Stel je voor dat je badkamerverlichting automatisch aangaat als je rolgordijnen 's ochtends opengaan – zo relaxed willen we toch allemaal onze dag wel beginnen?

Meer informatie
Categorieën
Disqus is inactive