Snelle toegang

Maak kennis met verschillende soorten rookmelders

Alle rookmelders hebben hetzelfde doel: ze beveiligen je huis en waarschuwen je op tijd in geval van woningbrand. Hoewel het doel van alle rookmelders hetzelfde is, verschillen rookmelders in de manier waarop ze (samen)werken met elkaar en met andere apparaten.

Op deze pagina noemen we enkele eigenschappen van moderne rookmelders. Een rookmelder kan een of meerdere van deze eigenschappen hebben. Wat vind jij belangrijke eigenschappen voor je rookmelder?

De rookmelders van Somfy

Somfy Protect Rookmelder
  • Geschikt voor Protect alarm

Breid je Somfy Protect alarmsysteem of intelligente beveiligingscamera uit met de Somfy Protect rookmelder voor nog meer veiligheid en zekerheid.

Slimme Rookmelder
  • Geschikt voor Smart Home

De slimme Somfy rookmelder alarmeert de bewoners bij rookdetectie met een eigen sirene en kan via de TaHoma® het huis automatisch laten reageren.

Somfy Protect Rookmelder - Duo pack
  • Geschikt voor Protect alarm

Breid je Somfy Protect alarmsysteem of intelligente beveiligingscamera uit met de Somfy Protect rookmelder voor nog meer veiligheid en zekerheid.

Somfy Protect Rookmelder - Triple pack
  • Geschikt voor Protect alarm

Breid je Somfy Protect alarmsysteem of intelligente beveiligingscamera uit met de Somfy Protect rookmelder voor nog meer veiligheid en zekerheid.

Koppelbare rookmelders

Kies je voor een rookmelder set, overweeg dan zeker koppelbare rookmelders. Zoals de naam al zegt, zijn de rookmelders koppelbaar en kan je deze samen laten werken. In de praktijk biedt dat je extra bescherming tegen brand.

Het werkt zo: je schaft een rookmelder set aan met koppelbare rookmelders en je hangt in verschillende ruimtes in je huis een rookmelder. Als je ’s nachts ligt te slapen en er ontstaat brand in de aanbouw, dan activeert dit de rookmelder in de aanbouw. Doordat die rookmelder koppelbaar is en in verbinding staat met je andere rookmelders in huis, gaan echter al je rookmelders af dat moment. Je wordt zo direct gewaarschuwd als er iets mis is.

Als de rookmelder in de aanbouw je in eerste instantie misschien niet gewekt had, word je sowieso wakker van de rookmelder die hangt op de overloop die grenst aan je slaapkamer. Je bent dus snel klaarwakker en hebt nog ruim de tijd om veilig het huis te verlaten en de brandweer in te schakelen.

Zo kies met je met koppelbare rookmelders voor een extra goede bescherming voor jou en je gezin tegen brand.

Slimme rookmelders

Een slimme rookmelder is verbonden met je telefoon en eventueel met je Smart Home systeem. Zo word je niet alleen op de hoogte gebracht van brand als je thuis bent, maar ook als je weg bent. Je bent dus altijd direct op de hoogte van onraad doordat je ‘een app krijgt van je rookmelder’ als die afgaat.

Een slimme rookmelder kun je verder verbinden met je Smart Home systeem. Zo maak je het bijvoorbeeld mogelijk dat je IP camera direct begint met beeld opnemen op het moment dat je rookmelders afgaan. Jij kunt dan via je smartphone live de beelden van je beveiligingscamera meekijken om te zien wat er aan de hand is.

Ook handig: als je een smart rookmelder hebt die is verbonden met je Smart Home, bijvoorbeeld via de Somfy TaHoma®, kun je instellen dat bijvoorbeeld je slimme rolluiken omhooggaan en je verlichting aangaat op het moment dat je rookmelders afgaan. Dit maakt je huis extra veilig, juist als er gevaar dreigt: je kunt direct vluchten zonder dat je last hebt van obstakels.

WiFi rookmelders

Met een WiFi rookmelder sta je altijd in verbinding met je rookmelder via je telefoon. Ook staat een slimme rookmelder via WiFi in verbinding met andere smart home apparaten, zoals je beveiligingscamera. Een beveiligingscamera met alarm van Somfy werkt bijvoorbeeld via WiFi samen met een rookmelder: gaat de WiFi rookmelder af, dan gaat ook het alarm van je beveiligingscamera set af.

Staat je WiFi rookmelder in verbinding met de TaHoma®, dan kun je instellen dat andere apparaten die aan de TaHoma® verbonden zijn, reageren op een afgaande rookmelder. Je kunt bijvoorbeeld een scenario samenstellen: gaat mijn rookmelder af, dan wil ik dat ik en mijn buren een berichtje krijgen, ik wil dat de lampen in de hal en op de slaapkamers aangaan en ik wil dat de elektrische gordijnen opengaan. Zo reageert je huis direct bij onraad en spaar je waardevolle seconden.

Rookmelder set: zoveel rookmelders heb je nodig

Wil je een rookmelder set bestellen, maar weet je niet precies hoeveel rookmelders je nodig hebt voor je woning? Houd deze richtlijnen aan:

  • Zorg dat je vanuit elke kamer een rookmelder kunt horen;
  • Hang minimaal één rookmelder op elke verdieping, en     beter nog in iedere verblijfsruimte (woonkamer, studeerkamer, slaapkamers) een rookmelder;
  • De beste plek voor een rookmelder is een centrale plek op de verdieping, bijvoorbeeld de hal op de begane grond waar alle kamers op uitkomen of de overloop op de eerste verdieping waar alle slaapkamers en de badkamer op uitkomen.

Design van je rookmelder

Een rookmelder is in de eerste plaats een gebruiksartikel waarbij veiligheid absoluut voorop staat. Toch is het ook fijn als een rookmelder een subtiel apparaat is dat opgaat in zijn omgeving en niet op een negatieve manier de aandacht trekt in je interieur. Oftewel: het design van je rookmelder speelt ook mee.

Je kunt uiteraard kiezen voor een design rookmelder, maar let er wel op dat je rookmelder ook echt doet waarvoor hij bedoeld is. Het is fijn als hij er goed uitziet, maar bedenk je wel dat je een smart rookmelder koopt om je leven te redden als je te maken krijgt met een woningbrand. Dit maakt een rookmelder een heel duidelijk function over form-product. Gelukkig hebben steeds meer merken door dat een rookmelder ook een subtiel uiterlijk kan hebben dat amper opvalt op het plafond bij jou thuis.

In welke ruimte hang je rookmelders?

De beste plek voor een rookmelder: je zou denken dat dat een plek is waar je rookmelder snel opmerkt dat er brand is. In de keuken dus, of in de badkamer. Dat is echter juist niet het geval: op plekken waar rook of waterdampen regelmatig voorkomen, is het niet wenselijk om een rookmelder op te hangen. De rookmelder geeft dan eerder loos alarm. Dit geldt ook voor de garage: uitlaatgassen van je auto kunnen ook zorgen voor een loos alarm van je rookmelder.

Twijfel je over de plaats waar je je rookmelder moet ophangen? Hier wat tips om de beste plek voor je rookmelder(s) te kiezen:

  • Hang een rookmelder sowieso aan het plafond, want warmte en rook stijgen omhoog;
  • Hang geen rookmelder in de buurt van ventilatieroosters, ventilatoren of verwarmingen, want de luchtcirculatie kan verhinderen dat rookdeeltjes je rookmelder bereiken;
  • Kies voor je rookmelder geen plek die direct in de buurt is van een raam, in verband met luchtstromen die het afgaan van je rookmelder kunnen verhinderen;
  • Houd als richtlijn aan dat rookmelders altijd op meer dan 20 cm verwijderd van een hindernis hangen (muur, scheidingswand etc.) en op meer dan 60 cm verwijderd van elke hoek van de kamer.

De voordelen van een Somfy rookmelder

Somfy verkoopt verschillende rookmelders. Al deze rookmelders hebben gemeen dat ze slim samenwerken met bijvoorbeeld je Smart Home of je alarmsysteem.

De voordelen van een Somfy rookmelder:

  • Uitbreiden naar meer slimme rookmelders kan altijd;
  • Een Somfy rookmelder kan samenwerken met je Somfy alarmsysteem, maar kan ook op zichzelf werken;
  • De meeste Somfy rookmelders kun je koppelen, waardoor ze allemaal afgaan als er ergens in huis rook gesignaleerd wordt;
  • Het design van de rookmelders is strak en valt daardoor niet op.

Welke rookmelder het beste is voor jou, is natuurlijk afhankelijk van jouw situatie. Klik hieronder door naar de verschillende Somfy rookmelders en vergelijk de kenmerken.

  • Somfy rookmelder
  • Somfy Protect rookmelder, ook verkrijgbaar in duo pack of triple pack
  • Slimme rookmelder van Somfy 

Rookmelder kopen?

somfy-woman-surfing-online-internet-laptop

Bestel online

  • Somfy shop

    De officiële Somfy webshop voor alarm, smart home producten en accessoires.