Snelle toegang

Somfy Blog

Tips en trucs voor jouw connected woning

Direct energie besparen met zonwering? Dít moet je weten

Wist je dat het hebben van zonwering ook een effectieve manier kan zijn om energie te besparen? Zowel in de zomer als in de winter? Hoe dat precies zit ontdek je in dit blog.

Zonwering is natuurlijk in de basis bedoeld om een schaduwplek te creëren in je tuin en/of om je woning op een aangename temperatuur te houden op warme zomerdagen.

Doe je het goed en zijn alle omstandigheden je gunstig gezind, dan kun je met zonwering dus besparen op je energierekening. Zonneschermen en rolluiken slagen er namelijk als geen ander in warmte buiten of juist binnen de deur te houden op dagen dat het kwik stijgt of daalt. Niet gek ook. Ze fungeren immers als fysieke barrière tussen je ramen en het zonlicht. Samengevat: 

  • Blijft je woning door zonwering ’s zomers én ’s winters op een aangename temperatuur; 
  • Hoef je je energieslurpende airco hierdoor in de zomer niet of nauwelijks aan te zetten; 
  • Én hoeft je verwarming in de winter minder hard zijn best te doen om je huis te verwarmen. 

Energiebesparing en zonwering: met welke omstandigheden moet je rekening houden? 

Hoewel je er vaak vanuit kunt gaan dat zonwering je sowieso íéts laat besparen op je energierekening, is dit gegeven wel afhankelijk van diverse omstandigheden. Óf en hoeveel energiekosten zonwering jou bespaart hangt bijvoorbeeld af van factoren als het type woning, de geografische situatie en de mate van toegepaste isolatie. 

Daarnaast is het goed om te weten dat buitenzonwering er beter in slaagt warmte tegen te houden dan zonwering die je monteert aan de binnenkant van het glas. Én een goede tip is dat strategisch gebruik van je zonwering ook verschil uitmaakt. Open bijvoorbeeld ramen aan de schaduwzijde van je huis om koele lucht binnen te laten, terwijl je zonwering gebruikt aan de zonnige kant om oververhitting te voorkomen. 

 

Handbediende versus geautomatiseerde zonwering: maakt dit verschil? 

Verder belangrijk om bij stil te staan, is dat de ervaring leert dat je met geautomatiseerde zonwering vaak meer energie bespaart dan met handbediende zonwering. Waarom? Vergeet je zonwering op tijd omlaag of omhoog te doen – bijvoorbeeld omdat je meerder zonneschermen of rolluiken hebt en dit klusje erbij inschiet – dan warmt je huis in no-time op of koelt het juist supersnel af. Iets wat negatieve gevolgen heeft voor je portemonnee. 

In tegenstelling tot handbediende zonwering, bedien je geautomatiseerde zonwering heel eenvoudig en vanaf welke plek in of rondom je huis je ook wil. Je kunt zelfs alle zonwering van je huis tegelijkertijd omhoog of omlaag doen. Je kunt je voorstellen: bij elektrische zonwering schiet deze klus er veel minder snel bij in.  

 

Klimaatsensoren: je zonwering uit zichzelf laten zakken bij veel zon 

Ga je voor automatische zonwering, dan kun je er bovendien voor kiezen nog eens een stapje verder te gaan. Daarmee bedoelen we dat je klimaatsensoren bij je zonwering kunt installeren, die jou nóg meer energie laten besparen. 

Hoe dit precies zit? Heel simpel: klimaatsensoren detecteren veranderingen in het weer, waarna je zonwering automatisch opent, sluit, omhoog of omlaag gaat. Ook als je niet thuis bent. 

Een zonlichtsensor reageert bijvoorbeeld op de sterkte van het zonlicht. En een temperatuursensor meet de temperatuur in of rondom je woning. Wordt het te warm of is de zon plotseling heel fel? Of laat de zon voorzichtig van zich zien op een winterse dag? Dan opent, sluit of zakt je zonwering uit zichzelf. Als je wil breid je deze installatie zelfs nog uit met sensoren die reageren op veel wind of regen. 

Technische uitleg: hoe een zonsensor precies werkt 

Om je een beeld te geven van hoe zo’n zonsensor precies werkt, lees je hieronder een technische uitleg. 

De zonsensor geeft – nog voordat het zonnetje jouw raam bereikt- een signaal aan de ontvanger in de motor. Vervolgens zakken alle gekoppelde schermen naar een ingestelde positie. Er ontstaat tussen het raam en de zonwering een isolatieruimte van luchtstilstand die werkt als een buffer. Het blijft daardoor aanmerkelijk langer koel en hierdoor is het prettig vertoeven in jouw woning. 

Besparen in de wintertijd: goed om te weten 

Waar zonwering er in de zomer dus voor zorgt dat hitte buiten blijft, ga je hiermee in de winter dus juist verlies van warmte tegen. Op een winterse, zonnige dag zorgt zonwering ervoor dat de temperatuur binnenshuis maximaal stijgt en dat die warmte je woning minder snel verlaat. 

Goed om te weten is dat – als het gaat om die isolerende werking - rolluiken pas écht de kroon spannen. Rolluiken isoleren als de beste en houden warmte optimaal binnen (of buiten) de deur. 

TaHoma en jouw smart home 

Dat zonwering – en met name elektrische zonwering – heel wat voordelen oplevert, dat moge duidelijk zijn. Maar wist je dat er nóg meer voordeel te behalen valt als het gaat om apparaten in en rondom je huis? 

Steeds meer mensen hebben bijvoorbeeld een slimme Somfy Tahoma switch in huis geïnstalleerd waarmee je je zonwering, verlichting én beveligingsproducten koppelt aan één systeem. In dat geval bedien je dus al die apparaten vanaf één centraal punt en ook dat zorgt voor energiebesparing en gemak. Meer over dit onderwerp ontdek je in onze andere blogs.

Meer informatie
Categorieën
Tags
Disqus is inactive